الهی به حق فاطمه......
حضرت فاطمه سلام الله علیها در منظر قرآن
مشهور است که “لیلة القدر” یا “لیلة مبارکة” در قرآن، کنایه از حضرت فاطمه سلام الله علیها است. نسبت این شب با ایشان، این است که شب قدر مقیاس عظمت آن بانوست.
در سوره مبارکه قدر مقیاس هایی برای عظمت بانو فاطمه سلام الله علیها نقل شده است. سوره قدر پر از مقیاس است. آن هم انواع مقیاس هایی که خود، دلالت به عظمتی می کنند که هیچ ظرفی گنجایش آن را ندارند.
“به نام خداوند بخشنده مهربان* ما آن (قرآن) را در شب قدر نازل کردیم* و تو چه می دانی شب قدر چیست؟* شب قدر بهتر از هزار ماه است* فرشتگان و روح در آن شب به اذن پروردگارشان برای (تقدیر) هر کاری نازل می شوند* شبی است سرشار از سلامت (و برکت و رحمت) تا طلوع سپیده*
این سوره را می توان سه شکل و سه مرتبه خواند:
یکبار با تاکید بر روی مفهوم “انا"، یکبار با تاکید بر روی “انزلناه” و نهایتا یکبار با تاکید “لیلة القدر” .
لحن اول: توجه را معطوف به خدایی می کند که برای بزرگداشت و عظمت نزول، از فاعلیت خود و اسباب این امر می گوید.
لحن دوم:مقیاس عظمت خود قرآن می شود که به عنوان محتوای ظرف “لیلة القدر” شاخص عظمت ظرف خود می شود.
لحن سوم: لیلة القدر مستقیما شاخص با عظمتی است که با بقیه سوره، آن شاخص را با عباراتی تبیین می کند. عبارت “ما ادراک” یعنی آنقدر بزرگ، که اگر خدا اراده نکرده بود، فهمش برای هیچ کس میسر نبود؛ “خیر من الف شهر” یعنی بگذار برای تقریب ذهنت مقیاسی بدهم، هزار ماه را مجسم کن؛ احتمالا با تمام لحظات و جزئیاتش ؛ نهایتا تعبیر نزول ملائکه و روح آن هم در زمینه “من کل امر” یعنی ظرف بزرگی به بزرگی همه آفرینش و امور جاری آن در همه امور. شبی که تا طلوع فجر یعنی تا انتهای بی نهایتش، سلامت و برکت است.
از نظر قرآن، این است حکایت شکوه و عظمت بانو عظمت فاطمه سلام الله علیها.
“لیلة القدر"، فاطمه سلام الله علیها را متجلی در صفت عصمت و عطیه علم است. علم مرتبه بالای احاطه است که عمل خالصانه و دوری از هر ناپاکی آن را در وجو فاطمه سلام الله علیها جاری کرده است. گویی فاطمه سلام الله علیها مولد علم حقیقی است و مجرای آن را عصمت و پاکی شناسنده و تعلیم می دهد.
الهی به حق فاطمه…