آیا کودکان نیاز به تلفن همراه دارند؟
آیا کودکان نیاز به تلفن همراه دارند؟
دسترسی کودکان به تلفن همراه این روزها والدین را با چالشی جدید روبهرو کرده؛ از چه زمانی و با چه شرایطی باید آن را داشته باشند!
آیا موبایل میتواند همراه کودک باشد؟
در جامعهای زندگی میکنیم که مملو از ابزارهای ارتباطی است. صرفنظر از خوب و بد بودن گستردگی ارتباطات، این وسایل در سنین پایین هم استفاده زیادی دارند، اصل مهم در این میان میزان نیاز کودکان به این ابزار است؛ اینکه واقعا به چنین وسیلهای نیاز دارند یا تنها میخواهند بهعنوان یک کالای لوکس از آن استفاده کنند یا اینکه والدین تنها به بهانه لوکس بودن و گرفتن تایید از جامعه برای کودک تلفن همراه تهیه کنند و فکر کنند که فقط برای تماسهای تلفنی از آن استفاده میکند، کافی نیست. مهمترین نکته این است که والدین باید درباره نحوه استفاده از این ابزار به کودک آگاهی دهند. پدر و مادر باید برای کودک توضیح دهند این وسیله ارتباطی در کنار تمام مزایایی که دارد میتواند بهعنوان یک وسیله آسیبزا نیز استفاده شود. شناخت در مورد این وسیله، بهداشت روانی کودک را حفظ میکند. بهطور طبیعی بهترین زمان برای در دسترس قرار دادن تلفن همراه برای بچهها شروع سن بلوغ و بعد از آن است. هر چند دوستی و ارتباط بین پدر و مادر است که تعیین میکند کودک در چه سنی میتواند ابزاری مانند تلفن همراه را استفاده کند اما بهطور معمول این وسیله در سن بلوغ میتواند بهعنوان وسیلهای که همیشه در دسترس نیست استفاده شود. بهتر است والدین قبل از این سن به خواسته بچهها برای داشتن موبایل تن ندهند و زمانی این وسیله برای کودک خریداری شود که برای او کارایی داشته باشد.
کنترل تا چه حد باید انجام شود؟
بسیاری از شما تلفن همراه را یک وسیله کنترلکننده فرزندتان میدانید؛ وسیلهای که به شما اجازه میدهد در هر موقعیت و هر زمانی از حال کودکتان باخبر شوید. با وجود این نباید موبایل به شکل دائمی در اختیار کودکان قرار گیرد. بهعنوان مثال، زمانی که کودک به یک جشن تولد دعوت میشود بهتر است از او بخواهید تلفن همراهش را روشن نگه دارد تا با او در ارتباط باشید و توضیح دهید این در ارتباط بودن به آنها کمک میکند تا اگر مشکلی پیش آمد بتوانند با شما در ارتباط باشند. نکته مهم این است کنترلها بهصورت گامبهگام انجام شوند. در مواردی نیاز به کنترل نامحسوس در خود خانه وجود دارد و اگر نشانهای از ناهنجاری در استفاده از این وسیله مشاهده کردید، حق دارید آن را جدی بگیرید و با چک کردن تلفن همراه نوجوان یا حتی در موارد جدیتر گرفتن پرینت تلفن او کنترل بیشتری را اعمال کنید. بدون شک به یک نوجوان نمیتوان گفت، تنها خارج از محیط خانه حق دارد از این وسیله استفاده کند و در خانه باید آن را خاموش کند اما این محدودیت را میتوان در مورد کودکان دبستانی اعلام کرد و به آنها گفت تنها برای از بین بردن نگرانیهای خانواده برایشان تلفن همراه خریده شده و زمانی که آنها کنار والدینشان هستند نمیتوانند از آن استفاده کنند.
درباره فواید ومضراتش با او صحبت کنید
بچهها بهویژه در شروع دوران بلوغ با توجه به تغییر نگرش، شناخت جنس مخالف و البته شیطنتهای دوران نوجوانی با در اختیار داشتن تلفن همراه، باید بدانند که این وسیله از چه جنبههایی کارایی دارد و از چه جنبههایی تخریبی است. وقتی تلفن همراه خریده میشود و اطلاعات لازم در مورد آن داده نمیشود، کودک در جهل خود باقی میماند. گاهی اوقات او برای گرفتن اطلاعات به گروههای همسن خود از جمله همکلاسی، همسایه و حتی فامیل رجوع میکند و طبیعی است که اطلاعات ناقصی دریافت کند. اصل مهم این است که اطلاعات در مورد تلفن همراه بهصورت کلی و کامل و البته با توجه به تمام جوانب مثبت و منفی به کودک داده شود. به این ترتیب با دریافت هر نوع فایل یا حتی پیام کوتاهی کودک خود را آنقدر با شما نزدیک میداند که آن را با شما در میان میگذارد. بعضی وقتها شما پدر و مادر تلفن همراه را به کودک میدهید و میدانید اگر بخواهید اطلاعات کامل را به او دهید، احتمال دارد دچار مشکل شوید، بنابراین کارایی آن را به فرزندتان یاد نمیدهید. درحالیکه این، ندادن اطلاعات است که شما را بهعنوان پدر و مادر دچار مشکل میکند، چون از طریق دیگری این آگاهی را به دست میآورد.میتوانید به دختر و پسر بالغتان بگویید، سوار ماشین شود و به او رانندگی را یاد دهید اما اگر خطرات را به او توضیح ندهید، او نمیداند اگر تصادف کرد چه عواقبی انتظارش را میکشد. بنابراین دانستن عواقب یک ابزار در واقع کنترلکننده آن ابزار است چه برای بزرگسالان و چه برای کوچکترها.
منبع :مشاورخانواده ،استاد حوزه ودانشگاه سرکارخانم مسعودیان