مهمترین خصویات روحیه استکباری
1- خود برتر بینی:
“یکی از ویژگیهای نظام استکباری، خود برتربیتی است. مجموعهای استکباری آن است که یا در راس یک کشور یا در راس یک نظام بین المللی(یا) مجموعه ای از کشورها را به دست گرفته اند وقتی مجموعه ی خودشان را از بقیه ی مجموعه ها برتر دانستند، وقتی خودشان را محور دانستند، همه چیز را فرع برخودشان دانستند، یک معدله ی غلط و خطرناکی در تعاملات جهانی به وجود می آید… این خودبرتربیتی موجب میشود که ادعای تولیت امور ماتها را داشته باشند، ادعای مدریت جهانی را داشته باشند."(1392/8/29)
از نگاه حضرت آیت الله خامنه ای خودبرتربیتی"اُسّ اساس و بزرگ ترین مشکل استکبار” است. بسیاری از رفتارهای زورگویانه ی دولت آمریکا در مناسبات امروز جهانی بر اساس همین مبنا قابل فهم و تحلیل خواهد بود. مواردی چون مداخله گری در عراق و افغانستان، ماجراجویی در سوریه، حمایت از اغتشاش گران در فتنه ی سال 88 و … از همین روحیه بر می خیزد.
2- حق ناپذیری:
“حق ناپذیری” یکی از همین خصوصیات است. رد کردن حرف حق سایرین و بروز رفتارهای"غیر منطقی"(1391/11/28) از جمله نتایج همین خصوصیت است:” نه حرف حق را میپذیرند؛ حق ناپذیر مطلق. در مباحثات جهانی بسیار اتفاق می افتد یک حرف حقی زده زده میشود آمریکا به دلیلی نمیپذیرد؛ با انواع شیوهها حرف حق را رد میکنند، زیر بار حق نمیروند. حلا یک نمونه اش مسائل امروز ما است که مربوط به فعالیتهای هسته ای است، حرف حقی وجود دارد؛ اگر چنانچه انسانی اهل حق باشد، اهل استدلال باشد،اهل منطق باشد، باید وقتی در مقابل استدلال قرار گرفت، تسلیم بشود، اما استکبار تسلیم نمیشود؛ حرف حق را میشنود، زیر بار حق نمیرود؛ این یکی از خصوصیات او است"(1392/8/29)
3- مجاز شمردن جنایت علیه بشریت:
“یکی از شاخصهای دیگر استعمار و استکبار این است که جنایت را نسبت به ملتها و نسبت به آحاد بشر مجاز میشمرند و اهمیت نمیدهند. این یکی از بلایای بزرگ استکبار در دوران جدید است؛ دوران جدید یعنی پیشرفت علم، پدید آمدن سلاحهای تسخیر لانه جاسوسی آمریکا به دست دانشجویان پیرو حط امام (1358 ه ش) روز ملی
مبارزه با استکبار جهانی- روز دانش آموز
خطرناک، که این سلاحها هم {از وقتی به} دست مستکبرین رسید، بلای جان ملتهای عالم شد؛ برای جان انسانها- هر انسانی که با آنها همراه نباشد، تسلیم آنها نباشد، تابع آنها نباشد- هیچ ارزشی قائل نیستند."(1392/8/29)
در این زمینه نیز فهرست جنایات دولت آمریکا در اقصی نقاط علیه انسانها بسیار طولانی و دردآور است. استفاده از سلاح اتمی علیه مردم ژاپن، شکنجه در زندان گوانتانامو و ابوغریب و … تنها گوشه ای از این فهرست طولانی است.
4- فریبگری و رفتار منافقانه:
امروز در حالی که ضد انسانی ترین فجایع علیه بشریت توسط ایلات متحده ی آمریکا و با استفاده ی بی قید و شرط از انواع ابزارها و امکانات صورت می پذیرد، همزمان دولت آمریکا خود را پرچمدار صلح و حقوق بشر نیز می داند. این رفتار منافقانه طنز تلخ و دردناک روزگار ما است.
“( یکی دیگر از شاخصها) فریبگری و رفتار منافقانه است… سعی میکنند توجیه کنند و جنایت را در لباس خدمت نشان بدهند! این نظام استکبار که قصد سلطه ی بر ملتها را دارد، از این شیوه به طور متعارف و معمول در همه ی زندگی اش استفاده میکند؛ شیوه ی توجیه جنایت و پوشاندن لباس خدمت به جنایت."(1392/8/29)
در این زمینه نیز مصادیق متعددی از نفاق و دورویی در وقایع گوناگون چون: سرنگون کردن هواپیمای مکسافربری ایران، مبارزه با تروریسم و … از سوی دولتمردان آمریکایی دیده شده و میشود. این موارد فقط بخشی از ویژگی های اصلی در رفتار شناسی دولت مستکبر آمریکا است که می توان بندهای دیگری را نیز به آن افزود.